Balance, vagyis egyensúly

Balance² tudományos hátteréről

A Balance² a Fontanus Tudományos Módszertani Kutató- és Oktatási Központ Testtudattal foglalkozó szakmai csapat több éves kutatásának eredményeit ötvözi. A kutatói csapatunk tagjainak – Dr. Bajzik Évával, Török-Szabó Balázzsal és Hacker Péterrel – közös célja volt az, hogy a XXI. század emberének igényeire szabott, élvezetes és egészséges mozgásformát alakítson ki, amely hatékonyan fejleszt, melynek rendszeres alkalmazásával elérhetjük testünk egészséges és dinamikus egyensúlyát.

Egy ember életében az egyensúly az egyik legfontosabb tényező. A mozgásban, a testünk tekintetében ez jól látható: még ahhoz is szükséges, hogy megálljunk a lábunkon, és minden egyes fizikai gyakorlat, mozdulat elvégzésének előfeltétele.

Az egyensúly érzékelése segít az agyunknak elhelyezni a testünket a térben. Segít megállapítani, hogy a tér melyik pontján tartózkodunk (pl. a szobán belül, milyen távolságra a falaktól, tárgyaktól), milyen helyzetben van a fejünk és ehhez képest a többi testrészünk.

Az egyensúly érzékelése nem csak a belsőfül ingerei alapján dolgozik, részét képezi a testünk egészéből az agyba futó információk nagy tömege.

A testünk egyensúlyra törekszik, ráadásul a szimmetrikus egyensúlyra. Azért, mert az olyan állapot, ami a lehető legkisebb energiabefektetéssel fenntartható és mozgatható. Amennyiben a testben az egyensúly felborul, nagyon sok energiát emészt fel annak a helyreállítása – vagy ha az nem lehetséges, akkor az, hogy kompenzáljuk azt.

Balance²

Tartás, stabilitás, mozgékonyság

A tartóizomzat, amely a csontok közvetlen közelében helyezkedik el, nem látványos, ezért kevesen foglalkoznak vele, és nehezen edzhető. Ha megerősödik, akkor viszont olyan előnyöket ad, amelyek semmilyen más edzésprogrammal nem pótolhatók. A tartóizmok olyan állapotban tartják meg a testet, amiben a súlypont a helyén van és semmi nem feszül túl, minden egyéb izmunk annyi munkát végez, amennyire tervezve van. A tartásból eredő fájdalmak így elkerülhetők.

Ugyanez a helyzet az ízületek körüli izomcsoportokkal, amelyek ereje a stabilitást biztosítja, a lazaságuk pedig a mozgékonyságot – egyik sem elhanyagolható tényező. A Balance² gyakorlatai kifejezetten ezeket a kapcsolatokat célozzák meg a testben, hogy az erő és energiaátvitel az egyes mozgásoknál zökkenőmentesen és a lehető legkisebb mozgási energiaveszteséggel történjenek meg.

A Balance² gyakorlatsoraival arra törekszünk, hogy úgy mozgassuk meg a vendégeinket, hogy a test egyensúlya visszaállhasson.