Edzéselmélet

Balance² mozgásterápiás edzésmódszer

Egy Balance óra úgy van felépítve, hogy a bemelegítő gyakorlatok során átmozgatjuk, üzemi hőfokra hozzuk a szervezetet, és azokat az izmokat, izomcsoportokat, testtájat, amit elsődlegesen mozgatni fogunk. Így lehetőségünk van arra, hogy az óra fő részében ezeket a területeket a megfelelő módon és mértékben terheljük. A többféle nehézségi szintnek és óratípusnak köszönhetően szervezet számára mindig más és más terhelést adunk, ezáltal biztosítjuk folyamatos fejlődés lehetőségét. A gyakorlatok egymásra épülése és az óratípusok nehézségi szintjének egymásra épülése lehetővé teszi azt, hogy bárki – aki akár napi 8 órában irodában ülve dolgozik – elkezdhesse a mozgást és számára a legmegfelelőbb terhelésű órát kiválassza.

A sportolók teljesítményének fejlesztéséséhez hozzájárul az, hogy a megszokottól eltérő terhelést is kapjon a szervezetük, ezért fontos számukra, hogy a sportáguktól eltérő mozgásfajtákat is végezzenek. Ehhez tökéletes választás a Balance².

  1. Az egyoldalú sportági mozgástól eltolódhat a terhelési egyensúly, akár a testtájakat nézve, akár a bal, illetve jobb oldali különbségeket nézve. 
  2. A Balance² során olyan új izomalapok és izom-ideg kapcsolatok jönnek létre, mely hatására javulni fog a mozgáskoordináció, hatékonyabb lesz az erőadagolás, az izmok munkája. 
  3. Alapozáskor, illetve rehabilitáció során is kitűnően beilleszthető az edzéstervbe.

Kondíció

A testi kondicionális képességek teljesítmény szempontból 3 csoportra tagolhatók: erő, állóképesség és gyorsaság. Ezek háromszöget alkotnak, minden sportmozgás elhelyezhető ebben a háromszögben annak megfelelően, hogy melyik képességet veszi leginkább igénybe.

A Balance² a háromszög közepét veszi célba: bármelyik irányba is vagy eltolódva, fejleszteni fogja a másik kettőt is, így biztosítva a test és a mozgás egyensúlyát.

 

Koordináció

A Balance² több szempontból is egyedi. Az 1 m²-es tatamin végrehajtott speciális mozgások során fejlődik a térben való tájékozódás képessége, az egyensúlyozás, a ritmusérzék és számos más koordinációs képesség is.

Hajlékonyság, rugalmasság

A gyakorlatok során erősítjük az izmokat és ízületeket, és az erősítés mellett a nyújtásra is gondot fordítunk. Így az ízületek mozgásterjedelme növelhető, a ízületek kötöttsége helyett így laza,  rugalmas, természetes mozgás érhető el.