Orvosi háttér

Balance² mozgásterápiás edzésmódszer

A mozgást már az anyaméhben kezdjük. Ezek még nem akaratlagos mozgások, pusztán reflexmozgások, különböző külső vagy belső ingerekre adott reakciók a test részéről. Ezek segítenek nekünk megszületni, és utána túlélni. A külvilágból érkező ingerek hatására a mozgásaink egyre összetettebbé válnak: mozgásmintákká, mint pl. a kúszás, a mászás, a járás. Ezekre az alapvető mozgásmintákra épül rá minden további mozgás az életünkben, attól függően, hogy milyen ingerek érnek minket, milyen ingereknek adunk figyelmet: lehet belőlünk jó futó, ügyes labdajátékos vagy megtanulhatunk szépen írni, mind-mind mozgás.

Amennyiben a mozgásfejlődésünk során a megfelelő ingereket nem kapjuk meg, képesek vagyunk lépcsőfokokat átugrani (pl. kimaradhat csecsemőkorban a kúszás vagy a mászás fázisa).

Minden fajnak van egy saját jellemző alap testtartása, helyváltoztató mozgása (nekünk embereknek ez a két lábon járás). Amennyiben a mozgásfejlődésünk során átugrunk bizonyos lépcsőfokokat izom egyensúlyi zavarok alkulhatnak ki a testünkben: bizonyos izmaink jobban fognak dolgozni, mint a többi és lesz olyan is, amelyik nem, vagy éppen csak keveset dolgozik.

Ezeket a zavarokat érzékelhetjük:

  • gerincferdülésként,
  • hanyagtartásként,
  • X vagy éppen O lábként,
  • bokasüllyedésként ,
  • lúdtalpként stb.

Ami mindenkit érinthet valamilyen mértékben:

  • az alsó vagy a felső testünket használjuk jobban, vagy
  • az elülső vagy a hátsó izmaink a feszesebbek, vagy
  • valamelyik oldalunk túlterhelt a másikhoz képest.

Ezek az izomegyensúlyi zavarok előbb vagy utóbb visszatérő vagy állandósult panaszokat, fájdalmakat generálhatnak.

A mozgás élet, az élet mozgás!

A Balance² mint mozgásterápiás edzésmódszer nem az egyes testtájakra koncentrál, vagy egyes izmok mozgását tréningezi, hanem magát a teljes test mozgását javítja, rehabilitálja. Rendszeres alkalmazásával elkezdi kiküszöbölni a csecsemőkori, illetve később szerzett zavarokat, azon pontokat, ahol az egyensúly megborult, így a mozgás – és ezáltal a test képe is – egyre harmonikusabb lesz.

A speciálisan összeállított gyakorlatsorok segítségével pótolhatóak a kimaradt, átugrott lépcsőfokok. A pótlás által pedig fejleszthetőek azok az agy-ideg-izomkapcsolatok, melyek a mozgásfejlődési szakaszok kimaradása miatt nem, vagy csak részlegesen épültek ki.

A fejlesztés által haromizálható a test mozgása, csökkenthetőek, megszüntethetőek a panaszok. A Balance² fejleszti a koordinációs és kondicionális képességeket, stabilizálja az ízületek mozgását és hajlékonyabbá, rugalmasabbá tesz.

A módszer hátteréből adódóan mindenki számára teljes edzést nyújt.