Sportfilozófia

A Balance² mint a figyelem fejlesztésének eszköze

A Balance² gyakorlatok végzése közben fejlődik a mozgásszervrendszer (az izmok, ízületek, a kondicionális és koordinációs képességek) és fejlődik a figyelem is.  A gyakorlatokat végző személy a szemlélő, és amit szemlél, az nem más, mint a saját teste. A test mozgatását az izmok végzik, amiket az idegrendszeren keresztül az agy irányít.

A mozgások akaratlagosak, vagyis hatással vagyunk arra, tőlünk függ, hogy mit és hogyan mozgatunk. Ugyanígy a fókuszunkra is van hatásunk, vagyis eldönthetjük, mire irányítjuk, mi kerüljön bele. A Balance² esetén tehát egyszerre irányítjuk a testünket, mozgatjuk azt, és egyszerre irányítjuk a figyelmünk fókuszát arra, ami mozgás közben a testünkben történik.

Mi a figyelem?

“A figyelemnek két összetevője van:
a szemlélő (aki szemlél),
és a szemlélt (amit szemlél).
Az egyén szempontjából a szemlélő az azonosulás, a szemlélt pedig a fókusz.”

Török-Szabó Balázs: A teoretika 2017

Ezáltal lehet a Balance² a testtudat fejlesztésének eszköze. A gyakorlatok végzése közben tudatába kerülhetünk a testünknek, a benne lezajló folyamatoknak, annak, hogy hogyan viselkedik különböző hatásokra. Megtudhatjuk, mennyire hajlékony, milyen erős, mennyire kitartó, miként regenerálódik, milyen tápanyagot kíván, hogyan hozható egyensúlyba és hogyan fejleszthető, és így tovább – azaz egyre több ismeretünk lehet róla, egyre többet értünk meg magunkból, a testünkből és annak működéséből.

A testünk zseniálisan szervezett sejtek halmaza, amelyek olyan összhangban dolgoznak együtt, amit a maga teljességében egy emberi élet hossza alatt valószínűleg fel sem foghatunk, de törekedhetünk rá. Alapvetően úgy éljük mindennapjainkat, hogy a testünkről alig tudunk valamit. Megelégszünk azzal, hogy működik – úgy, ahogy sikerül neki. Ha nagyobb gond van vele, ami akadályozza a használatát, azt az orvosokra bízzuk, ha kisebb a baj, általában nem nagyon törődünk vele.

A szervezetünkben zajló folyamatokról állandóan értesítéseket küld a test. Ezeket nem tanultuk meg értelmezni, talán eszünkbe se jut, hogy ezeket képesek lehetünk felfogni, megérteni, figyelni és visszahatni rájuk, pedig lehetséges.

Olyan, mindenki számára megfigyelhető jelzések ezek, olyan összefüggések, amelyek megismerésével harmonikus kapcsolat alakítható ki a testünkkel. A  szervezetünk megismerésének folyamatában fontos, hogy mozgás közben is megfigyeljük azt. A mozgás a test természetes állapota, mozgásra vagyunk tervezve. Közben megváltoznak a testben zajló folyamatok, más reakciók figyelhetőek meg ilyenkor, mint nyugalmi helyzetben. A test ismerete, a testtudat tehát tanulható, a saját teste mindenki számára megismerhető.