Orvosi háttér

Mozgásfejlődési szakaszok

A mozgást már az anyaméhben kezdjük. Ezek még nem akaratlagos mozgások, pusztán reflexmozgások, különböző külső vagy belső ingerekre adott reakciók a test részéről. Ezek segítenek nekünk megszületni, és utána túlélni. A külvilágból érkező ingerek hatására a mozgásaink egyre összetettebbé válnak: mozgásmintákká, mint pl. a kúszás, a mászás, a járás. Ezekre az alapvető mozgásmintákra épül rá minden további mozgás az életünkben, attól függően, hogy milyen ingerek érnek minket, milyen ingereknek adunk figyelmet: lehet belőlünk jó futó, ügyes labdajátékos vagy megtanulhatunk szépen írni, mind-mind mozgás. Amennyiben a mozgásfejlődésünk során a megfelelő ingereket nem kapjuk meg, képesek vagyunk lépcsőfokokat átugrani (pl. kimaradhat csecsemőkorban a kúszás vagy a mászás fázisa).

Minden fajnak van egy saját jellemző alap testtartása, helyváltoztató mozgása (nekünk embereknek ez a két lábon járás). Amennyiben a mozgásfejlődésünk során átugrunk bizonyos lépcsőfokokat izom egyensúlyi zavarok alakulhatnak ki a testünkben: bizonyos izmaink jobban fognak dolgozni, mint a többi és lesz olyan is, amelyik nem, vagy éppen csak keveset dolgozik.

Ezeket a zavarokat érzékelhetjük

  • gerincferdülésként

  • hanyagtartásként

  • X vagy éppen O lábként

  • bokasüllyedésként

  • lúdtalpként stb.

Ami mindenkit érinthet valamilyen mértékben

  • az alsó vagy a felső testünket használjuk jobban, vagy

  • az elülső vagy a hátsó izmaink a feszesebbek, vagy

  • valamelyik oldalunk túlterhelt a másikhoz képest.

Ezek az izomegyensúlyi zavarok előbb vagy utóbb visszatérő vagy állandósult panaszokat, fájdalmakat generálhatnak. A Balance² mint mozgásterápiás edzésmódszer nem az egyes testtájakra koncentrál, vagy egyes izmok mozgását tréningezi, hanem magát a teljes test mozgását javítja, rehabilitálja.

A speciálisan összeállított gyakorlatsorok segítségével pótolhatóak a kimaradt, átugrott lépcsőfokok. A pótlás által pedig fejleszthetőek azok az agy-ideg-izomkapcsolatok, melyek a mozgásfejlődési szakaszok kimaradása miatt nem, vagy csak részlegesen épültek ki.

A fejlesztés által harmonizálható a test mozgása, csökkenthetőek, megszüntethetőek a panaszok. Rendszeres alkalmazásával elkezdi kiküszöbölni a csecsemőkori, illetve később szerzett zavarokat, azon pontokat, ahol az egyensúly megborult, így a mozgás – és ezáltal a test képe is – egyre kiegyensúlyozottabb lesz.  A Balance² fejleszti a koordinációs és kondicionális képességeket, stabilizálja az ízületek mozgását és hajlékonyabbá, rugalmasabbá tesz. A módszer hátteréből adódóan mindenki számára teljes edzést nyújt.

Balance, vagyis egyensúly

Egy ember életében az egyensúly az egyik legfontosabb tényező. A mozgásban, a testünk tekintetében ez jól látható: egyensúly szükséges ahhoz is, hogy megálljunk a lábunkon, és minden egyes fizikai gyakorlat, mozdulat elvégzésének előfeltétele. Az egyensúly érzékelése segít az agyunknak elhelyezni a testünket a térben. Segít megállapítani, hogy a tér melyik pontján tartózkodunk (pl. a szobán belül, milyen távolságra a falaktól, tárgyaktól), milyen helyzetben van a fejünk és ehhez képest a többi testrészünk. Az egyensúly érzékelése nem csak a belsőfül ingerei alapján dolgozik, részét képezi a testünk egészéből az agyba futó információk nagy tömege.

A testünk egyensúlyra törekszik, ráadásul a szimmetrikus egyensúlyra. Azért, mert az olyan állapot, ami a lehető legkisebb energiabefektetéssel fenntartható és mozgatható. Amennyiben a testben az egyensúly felborul, nagyon sok energiát emészt fel annak a helyreállítása – vagy ha az nem lehetséges, akkor az, hogy kompenzáljuk azt.

Balance² mozgásterápiás edzésmódszer

Tartás, stabilitás, mozgékonyság. A tartóizomzat, amely a csontok közvetlen közelében helyezkedik el, nem látványos, ezért kevesen foglalkoznak vele, és nehezen edzhető. Ha megerősödik, akkor viszont olyan előnyöket ad, amelyek semmilyen más edzésprogrammal nem pótolhatók. A tartóizmok olyan állapotban tartják meg a testet, amiben a súlypont a helyén van és semmi nem feszül túl, minden egyéb izmunk annyi munkát végez, amennyire tervezve van. A tartásból eredő fájdalmak így elkerülhetők.

Ugyanez a helyzet az ízületek körüli izomcsoportokkal, amelyek ereje a stabilitást biztosítja, a lazaságuk pedig a mozgékonyságot – egyik sem elhanyagolható tényező. A Balance² edzés kifejezetten ezeket a kapcsolatokat célozzák meg a testben, hogy az erő és energiaátvitel az egyes mozgásoknál zökkenőmentesen és a lehető legkisebb mozgási energiaveszteséggel történjenek meg.

A Balance² gyakorlatsoraival arra törekszünk, hogy úgy mozgassuk meg a vendégeinket, hogy a test egyensúlya visszaállhasson.