A Balance² tudományos hátteréről

Balance, vagyis egyensúly

A B2P2 a Fontanus Tudományos Módszertani Kutató- és Oktatási Központ Testtudattal foglalkozó szakmai csapat több éves kutatásának eredményeit ötvözi. A kutatói csapat tagjaival – Török-Szabó Balázzsal és Hacker Péterrel – közös célunk volt az, hogy a XXI. század emberének igényeire szabott, élvezetes és egészséges mozgásformát alakítsunk ki, amely hatékonyan fejleszt, melynek rendszeres alkalmazásával elérhetjük testünk egészséges és dinamikus egyensúlyát.

Egy ember életében az egyensúly az egyik legfontosabb tényező. A mozgásban, a testünk tekintetében ez jól látható: még ahhoz is szükséges, hogy megálljunk a lábunkon, és minden egyes fizikai gyakorlat, mozdulat elvégzésének előfeltétele.

Az egyensúly érzékelése segít az agyunknak elhelyezni a testünket a térben. Segít megállapítani, hogy a tér melyik pontján tartózkodunk (pl. a szobán belül, milyen távolságra a falaktól, tárgyaktól), milyen helyzetben van a fejünk és ehhez képest a többi testrészünk.

Az egyensúly érzékelése nem csak a belsőfül ingerei alapján dolgozik, részét képezi a testünk egészéből az agyba futó információk nagy tömege.

A testünk egyensúlyra törekszik, ráadásul a szimmetrikus egyensúlyra. Azért, mert az olyan állapot, ami a lehető legkisebb energiabefektetéssel fenntartható és mozgatható. Amennyiben a testben az egyensúly felborul, nagyon sok energiát emészt fel annak a helyreállítása – vagy ha az nem lehetséges, akkor az, hogy kompenzáljuk azt.

Amikor felborul az egyensúly

A legegyszerűbb példa erre a gerincferdülés, de hasonlóképpen működik egy féloldalas sportág vagy egy rendszeresen féloldalasan hordott táska miatti egyoldali vállterhelés is. Ezeket a zavarokat eleinte nem veszi észre az ember, mert a test igyekszik kompenzálni, egy idő után viszont a test jelezni kezd: ez megjelenhet akár diszkomfort érzet, akár fájdalom formájában.

Nem csak olyan egyensúly felborulások vannak, amik csak az egyik oldalunkat érintik. Olyan is előfordul, amikor a felsőtest fokozott terhelésnek van kitéve az alsó végtagokhoz képest – ilyen például a kajakozás -, vagy létezik olyan terhelés is, ami egy adott ízület mozgatását végző izmok közül csak az egyiket terheli, a többit nem – mint például a lovaglás, amely a comb közelítő izmait erősíti, a távolítókat nem.

Hasonló lehet a testben elülső és hátsó fél közötti egyensúly felborulása. Ez gyakoribb, mint talán gondolnánk: például ez történik hosszan tartó ülőmunka következtében, amikor a váll és a nyak elülső izmai túlfeszülnek, a hátsók pedig elrenyhülnek. Ennek eredménye lehet az előreesett váll- és fejtartás.

Ezek az izomegyensúlyi zavarok nem csak a mozgásszervrendszerre vannak hatással, hanem a többi szervrendszerre, vagyis az egész testre is. A testtartásbeli és mozgásbeli eltolódások kihatással vannak a keringésünkre, vérnyomásunkra, a hormon- és immunrendszerünk működésére egyaránt.

Tartás, stabilitás, mozgékonyság

A tartóizomzat, amely a csontok közvetlen közelében helyezkedik el, nem látványos, ezért kevesen foglalkoznak vele, és nehezen edzhető. Ha megerősödik, akkor viszont olyan előnyöket ad, amelyek semmilyen más edzésprogrammal nem pótolhatók. A tartóizmok olyan állapotban tartják meg a testet, amiben a súlypont a helyén van és semmi nem feszül túl, minden egyéb izmunk annyi munkát végez, amennyire tervezve van. A tartásból eredő fájdalmak így elkerülhetők.

Ugyanez a helyzet az ízületek körüli izomcsoportokkal, amelyek ereje a stabilitást biztosítja, a lazaságuk pedig a mozgékonyságot – egyik sem elhanyagolható tényező. A Balance² gyakorlatai kifejezetten ezeket a kapcsolatokat célozzák meg a testben, hogy az erő és energiaátvitel az egyes mozgásoknál zökkenőmentesen és a lehető legkisebb mozgási energiaveszteséggel történjenek meg.

A Balance² gyakorlatsoraival arra törekszünk, hogy úgy mozgassuk meg a vendégeinket, hogy a test egyensúlya visszaállhasson.

Dr. Bajzik Éva
manuálterapeuta, mozgásszervi és rehabilitációs szakorvos