Mi dolgozik bennünk futás közben?

Ismeret a testedről!
A FUTÁS

A futás az ember természetes mozgása, testünk úgy van felépítve, hogy képesek vagyunk napi több órát is futni. De amilyen egyszerűnek tűnik futás közben, olyan komplex anatómiailag. És még valami: ha futunk, az nem csupán a fizikai részünket fejleszti, hanem hat a mentális képességeinkre is.

Fizikai szint

Futás közben rengeteg izom dolgozik, a mozgás megdolgoztatja az ízületeket, a keringést és az agyat is.

Mentális szint

Már a kéz és a láb összekoordinálásához, a tér érzékeléséhez is mentális képességek szükségesek. Talán nem is gondolnánk, de egy-egy kanyar bevételénél, vagy esetleg egy futótárs megelőzéséhez szintén használnunk kell az agyunkat. Számos mentális képességet dolgoztatunk a futás minden pillanatában.

Az igazi mentális kaland azonban a határainkon jelentkezik.

A határ az a pillanat, amikor abbahagynánk, amikor megállnánk, amikor jelez az agy, hogy elég volt. Azonban ezen a ponton választhatunk: elfogadjuk a jelzést és megállunk, vagy továbbmegyünk, annak ellenére, hogy ezek a gondolatok nagyon meggyőzőek tudnak lenni.

Az agy ilyenkor azért jelez, mert olyan szélsőséges helyzetet érzékel, amihez nincs hozzászokva – így veszélyesnek minősíti azt és igyekszik megszüntetni. Azonban tudhatjuk azt, hogy ezek csupán gondolatok, és tisztában lehetünk vele, hogy nem a fizikai teljesítőképességünk határán járunk, hanem csupán olyan helyzetben, amiben korábban még nem, vagy csak ritkán jártunk. Ebben a helyzetben kitarthatunk az induláskor hozott döntésünk mellett. Ha így teszünk, akkor a mozgás folytatásával, a következő lépésre való koncentrálással a gátak eltűnnek, az „én ezt most abbahagyom” gondolatot pedig a következő lépésre való koncentrálás váltja fel.

A futás és a versenyhelyzet tehát nem csupán fizikai mozgás lehet, de a mentális képességeket és a kitartásunkat is fejlesztő eszközzé is válhat.

Milyen változások történnek a Futás hatására ?

Ahogyan más sportok során, úgy a futás során is elkezdhetjük feltérképezni a testünket. Például azt, hogy az izmainkból mi az, amit intenzívebben vagy netán egyáltalán nem használtunk. A futás közben, vagy az utána jelentkező fájdalmak arról adnak információt számunkra, hogy a testünkben hol vannak elváltozások, van-e ízületi mozgástartomány beszűkülésünk, hol gyengébbek az izmok, amit másik izmok használatával kompenzálunk és így tovább. Azt is megfigyelhetjük, hogy a légzésünk vagy a keringésünk mennyire teherbíró, vagy esetleg még fejlesztésre szorul. Ha ezeket elkezdjük figyelni és magunkon felismerni, célzottan tudunk dolgozni egy-egy izomcsoporttal vagy hiányossággal.

Az emberi szervezet alapvetően az egyensúlyi állapotra törekszik. Ez az az állapot, aminek a fenntartásához a szervezetnek a legkevesebb energiára van szüksége. Az elváltozások, féloldalas mozgások miatt az egyensúly felborult, így maga a mozgás fenntartása többletenergiát kíván a testünktől, ami miatt a mozgásunk kevésbé lesz hatékony és egészséges.

Az egészségünk fenntartása érdekében olyan eszközöket érdemes keresnünk, amellyel a szervezetünket az eredeti, természetes egyensúlyi állapotához tudjuk közelíteni. Ha törekszünk az egyensúly felé, az izomzatunk, a keringésünk, a légzésünk hatékonyabban fog működni, a teherbírásunk, a teljesítőképességünk is megnő és jobban fogjuk érezni magunkat a bőrünkben.

A B2P2 és a futás

A B2P2 az a mozgásforma, ami segít visszavezetni a testünket a természetes egyensúlyi állapotába. Ez a mozgásforma fejleszti a figyelmet, amivel a testünket fel tudjuk térképezni, a hiányosságainkat fel tudjuk ismerni és amivel változtatni tudunk ezeken.

A B2P2 gyakorlatok kifejezetten olyan izomcsoportokat céloznak, melyek a mozgásunk talán legfontosabb elemei, ezeket az izmokat nagyon sokat használjuk, sokszor anélkül, hogy a tudatában lennénk ezek fontosságának – ilyenek például a tartóizmok.

Fontos, hogy ne csak használjuk az izomzatunkat, hanem fejlesszük, erősítsük és a le is nyújtsuk mozgás után, hogy az izmaink vissza tudjanak állni a természetes helyükre. Ha egy izom meg van feszülve, “be van állva”, húzza az izom eredési vagy tapadási pontját, amitől maguk az ízületek is elmozdulhatnak. Ha az izom a természetes, egészséges állapotába kerül, az ízület és a csontok is vissza tudnak állni a természetes helyzetükbe.

A B2P2, mint mozgásterápiás módszer és edzésprogram úgy került kialakításra, hogy nemcsak az izomzatot fejleszti, hanem lehetőséget nyújt többek között más szervrendszerek fejlesztésére például a keringés fejlesztésére. A fizikai képességek mellett pedig a mentális képességeinket is fejleszti.

A B2P2 nemcsak a futáshoz való felkészüléshez segítség, hanem önmagában is hatékony eszköz az egészségünk és a testünk egyensúlyi állapotának helyreállításához, fenntartásához.

Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)